zöldfal Zöldfal rendszerünk a többi megoldással szemben

 

A piacon jelenleg a zöldfal , illetve zöldfalak legtöbbjénél vékony műanyag, vagy fémből készült ládákat esetleg tálcákat használnak, amik földdel, üveggyapottal, tőzeggel, kókuszrostokkal, vagy hasonló anyagokkal vannak megtöltve. Itt a növényeket előre betelepítik, majd ezután lógatják fel a függőleges felületre. Ez a rendszer nem sokban tér el a cserepes növények falra akasztásától...


Feltűnő hiányossága az ilyen modulokból álló zöldfalaknak az esztétika. A különféle növények felhasználhatósága túlságosan korlátozott, ezért számottevően szűkülnek a lehetőségek is, különösen csökkentve a kreativitást és a művészi szabadságot. A módszer általános formája kifejezetten szögletes, zömök és mértani, ahogy az az illusztráción látható.
Másik hátránya a súlya, mivel a az ilyen modulokból felépülő zöldfalak tízszer nehezebbek, mint a  Zöldfalkert rendszere.

Egy zöldfal dobozos rendszerű elemének illusztrációja

Zöldfal, zöldfalak esztétikusan

A modulokból álló zöldfalak esetében a hely, ami a növények és gyökereik rendelkezésre áll, az korlátozott. A tárolókat gyakran kell cserélni, mivel kevés növény boldogul ilyen körülmények között. Ez drasztikusan csökkenti a telepíthető fajok számát és inkább a kisebb növények kerülnek előtérbe. A föld kihullhat a ládákból, ami problémát okozhat, főleg a beltéri zöldfalak esetében. Ami a kültéri élőfalakat illeti, a vihar és az erősebb esőzések kimoshatják a talajt, így a növények gyökerei a felszínre kerülhetnek.
Mi a Zöldfalkertnél ezt máshogy közelítjük meg és hiszünk abban, hogy van élet a dobozon túl! Figyelünk arra, amit a természet sugall. Több ezer növényfaj tartható függőlegesen, minden földet mellőzve, amíg gyökereik nedvesek maradnak. Az általunk használt anyag megtartja a nedvességet és a tápanyagokat, így biztosítva a növények fejlődését. A szabadon lévő gyökerek keresztül nőnek az élőfalon erős mátrixot alkotva. Ezért idővel a rendszer szilárdabbá válik. Ez lehetővé teszi, hogy az élőfalakba nagyobb növényeket is telepítsünk, például bokrokat, cserjéket és kisebb fákat. Ismerd meg rendszerünkön keresztül, hogy mik azok az élőfalak.

A legjobb zöldfal amit valaha látott!

Zöld homlokzatok
A zöld homlokzatok abban különböznek a zöldfalaktól, hogy itt a bújtás gyökerei a földben vannak és így növekszik a növény. Itt a növények kihasználják az olyan függőleges felületeket, mint a falak, de nem jutnak ezáltal sem nedvességhez sem tápanyagokhoz. Gyakori példa erre a borostyánnal befuttatott fal. Legnagyobb hátránya, hogy a növénynek hosszú időbe telik, míg beborítja a falat. (Gyakran több, mint egy évtizedbe.) Ezen kívül a kúszónövények kárt is tehetnek. Léggyökereikkel behatolnak a kis repedésekbe, növekedésük során pedig roncsolják az épület szerkezetét. Ez az eljárás is korlátozza a felhasználható növények számát.


 

 

Mégis mi szól amellett, hogy ilyen zöldfalat vigyek környezetembe?

Lakberendezés ötletek növények

Példa a zöld homlokzatra, egy borostyánnal benőtt fal ....nem kíméli az épületet!