zöldfal Mik azok az élőfalak?

 

zöldfal, lakberendezés

Az élőfalak, zöldfalak és az önellátó függőleges kertek az épületek belsejéhez vagy külsejéhez vannak erősítve. A zöld homlokzatoktól abban térnek el, hogy itt a növények gyökerei egy alátámasztott szerkezeti egységben vannak a falhoz rögzítve. A növények a vizet és a tápanyagokat a föld helyett egy függőleges talpazatból kapják.
Napjainkban a piacon a Zöldfalkert élőfal-rendszere minden mástól eltér. Szorosan követi a természetet és lehetővé teszi a növényeknek, hogy korlátozások nélkül fejlődhessenek. Ez messze a legkifinomultabb megoldás a lakberendezés és épületdesign területén.

 

A látvány lényege a sokszínűség. Több száz különböző növény felhasználásával hozunk létre változatos mintákat és egyedi dizájnt. Mindezt a természet által felkínált színek, felületek, méretek sokaságának felhasználásával érjük el. A rendszerbe évelők is betelepíthetők, gyönyörű lombos növények, földfelszín takaró bokrok, egyéb cserjék illetve kisebb fák is.

zöldfalak és épületek

Az zöldfalakra hivatkoznak úgy is, mint green wall, függőleges kertek, vagy például nyugaton elterjedt elnevezése a 'living wall'. A francia botanikus és művész, Patrick Blanc tekinthető az irányzat úttörőjének, megteremtve az első élőfalat több, mint 30 évvel ezelőtt.

A zöldfal rendszer egy keretből, vízálló panelekből és egy automatikus öntözőrendszerből áll. Emellett különleges anyagok, a növények és amennyiben szükséges, fények kapnak benne helyet. A keret a már meglévő fal előtt épül fel és több különböző ponton csatlakozik hozzá. Ez nem okoz kárt az épületben! A vízálló panelek ehhez a kerethez vannak erősítve, merevségükkel hozzájárulnak az egész szerkezet támogatásához. Az épület és a panelek között lévő levegőréteg teszi lehetővé, hogy az épület lélegezzen. Ez adja jótékony szigetelő tulajdonságát, továbbá esőszűrőként is funkcionál, így védve az épület burkolatát.
 

Zöldfalaink alacsony karbantartási igénye az automata öntözőrendszereknek köszönhető, melyek víztakarékosak, különösen a kertek és a városi parkok öntözési rendszerével összehasonlítva. Hidropónikus kialakításúak, ami lehetővé teszi a talajban élő kórokozók kiküszöbölését, ebből kifolyólag nagyon tiszták. Egy könnyű, porózus anyagot kerül a föld helyére, ennek következtében a falak nyagyon könnyűek, súlyuk nem haladja meg a 80 kg/m2-t. Jelenleg ez a piacon kapható legkönnyebb zöldfal-rendszer.

Egy olyan anyagot használnak, amely a nedvességet és a tápanyagot egyenletesen oszlatja el a növények közt. A szerkezet megakadályozza, hogy helykorlátai legyenek, lehetővé téve, hogy a gyökerek bármerre növekedhessenek. A rendszer létrehoz egy vékony réteget mohából vagy táptalajból a függőleges felületek kívánt részein, akár csak a sziklák, szirtfalak, fatörzsek esetében a természetben. Azért ezt a módszert alkalmazzák, mert ez biztosítja a gyönyörű, változatos élőfalakat és nagyobb kreativitást enged a tervezés során. Több száz növényfajtáról állapították meg a tesztek során, hogy megél zöldfalainkon. Így a tervezés során a lehetőségek majdnem végtelenek. Ennek eredményeképp olyan függőleges kertet hozhatunk létre, ami egyedülálló és a helyiség igényeire szabott.

Nézzük meg, hogy miben más ez, mint a többi zöldfal?