zöldfal Fenntarthatóság

A Zöldfalkert csapata elkötelezett a környezet állapotának javítása érdekében. Segítségünkkel fenntarthatóbbá válhat a városi környezet. A zöldfallal árnyékolt épületek egyre energiahatékonyabbá válnak, csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Enyhíti a városi hősziget hatást, elnyeli és szűri csapadékvizet, ezáltal csökken a környezetterhelés.

A széleskörűen használt hazai és a helyi viszonyokhoz igazodó növényzettel kialakított külső falak, a legkülönbözőbb hasznos élőlények, mint például a kis madarak, lepkék, méhek és katicabogarak megtelepedését is segíti. Ezért a zöldfal a városi környezet biológiai sokféleséget is nagymértékben növeli!

Amint az energiatakarékossági és az épületvédelmi előnyök is bemutatják, a zöldfal egyfajta védőgátként működik, amely óvja az épületet a napsugárzástól és a hő terjedésétől, ezáltal csökkentve a klímaberendezések használatát. Télen az élő falak egy további szigetelőrétegként funkcionálnak, a meleget bent, a hideget pedig kint tartva. Így csökken egy épület szén-dioxid kibocsátása és ökolábnyoma.

Az olyan szilárd burkolatok, mint az aszfalt és a beton nagymértékben hozzájárulnak a városi hősziget kialakulásának problémájához. A napsugárzás nagy részét magukba szívják, majd infravörös hősugárzásként visszaverik azt, és az így kibocsátott hő egy melegebb mikroklímát hoz létre. A városi zöldterületeknek kiemelt szerepük van a település levegőjének hűvösen tartásában. A növények nem sugároznak vissza hőt, és a növénnyel fedett területek lassan melegszenek fel. A városok melegebb mikroklímája rontja a levegőminőséget. 10 fokos hőmérsékletnövekedés hatására megkétszereződik a mérgező, felszínközeli ózon mennyisége.

A zöldfalak hőmérsékletcsökkentő hatását a felfogott csapadék elpárologtatása adja, hiszen a növényzet a napsugárzásból felvett energia 70%-át a párologtatásra, ezáltal hűtésre használja fel. A természetes és a szilárd mesterséges felszínek aránya – az eltérő hővisszaverő tulajdonságok miatt – az energiatakarékossággal szoros összefüggésben áll. Könnyen belátható, hogy a zöldfallal borított falak tényleg kevesebb hőt juttatnak az épület belsejébe, mint csupasz társaik.

A zöldfalak természetüknél fogva elnyelik és szűrik a csapadékvizet. Az is lehetséges, hogy az összegyűjtött esővízzel öntözzük őket. A növények gyökerei körül mikroorganizmusok élnek, melyek közül bizonyos mikroba fajok képesek a különböző szennyezőanyagok hasznosítására, ezáltal a vízben található szennyezőanyagok eltávolítására is képesek.

Mivel a növények növekedésük során képesek elnyelni az üvegházhatású gázokat a légkörből és megkötni azokat a szöveteikben, egyfajta szén szivacsként funkcionálnak. A kellő sűrűséggel beültetett zöldfal rendszer képes akár egy közepes méretű fával megegyező mennyiségű szén-dioxidot asszimilálni.

Ha visszautaznánk az időben, mielőtt a nagyvárosok és az intenzív mezőgazdasági vagy ipari területek léteztek volna, egy igen csak változatos ökoszisztémát találhatnánk meg, számos növény- és állatfaj életközösségeivel. A modern városok és szántók egyre nagyobb térhódításával súlyosan lecsökkent a biológiai változatosság. A kültéri élő falakat mini ökoszisztémaként is tekinthetjük. A zöldfalakban többféle növényfaj alkalmazásával teret adhatunk számos állatfaj szélesebb körben való elterjedésének a városi környezetben is. A mikroszervezetek, a lepkék és bogarak, vagy akár az énekesmadarak fajainak megjelenésével a városi biodiverzitás növelhető.

 

Kérdése van a zöldfalakkal kapcsolatban?
Nem tudja melyik lenne a legmegfelelőbb választás?
Keressen minket bátran, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

Kapcsolatfelvétel most!