zöldfal Energiatakarékosság

green wall növények

Természetesen minden felmelegszik, amikor napsugárzásnak van kitéve, ez alól az épületek sem kivételek. Nyáron ez nagyobb igénybevételt jelent, a hűtőrendszerek energiaigénye ilyenkor megnő. Tanulmányok kimutatták, hogy a kültéri zöldfalak 10 °C-kal hűvösebbek, szemben a védtelen falakkal. Ezáltal lényegesen kevesebb hőt sugároznak befelé. A zöldfalak nem csak a hűtési igényt csökkentik, de a városi hősziget hatást is enyhítik.
 

zöldfalak és növények

A beltéri zöldfalak is segítenek nyáron az energiamegtakarításban. Az ismert folyamaton keresztül, miszerint a növények párologtatnak, némileg hűtik környezetüket. Minden hozzáadott példány növeli ezt a hatást, így egy több száz növényből álló zöldfal akár 3-7 °C-kal is csökkentheti a szoba hőmérsékletét. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a beltéri zöldfalak 20%-kal is csökkenthetik a villanyszámlát.
Télen a Zöldfalkert  rendszere extra hőszigetelést biztosít, miután egy további levegőréteg van közte és a fal között, így csökkentve a meleg kijutását és a hideg beáramlását.

 

Zöldfalak, szobakertek előnyei - Összefoglalás

vertical garden