zöldfal Zöldfal Blog » „Mur Végétal de Patric Blanc” – Zöldfal Párizs szívében

Feltölve : 2014-11-27
Szerző : zöldfalkert

Párizs Európa egyik legcsodálatosabb városa, tele építészeti remekművekkel és művészi alkotásokkal. A város fejlődéséhez - a XXI. század törekvéseihez híven - egyértelműen hozzátartozik a fenntarthatóság és a környezettudatos életmód. Erre az elvre alapozva készült el 2004-ben a „Mur végétal de Patric Blanc” (Patric Blanc Zöldfala) is, avagy a híres botanikus, Patric Blanc által tervezett Quai Branly Múzeum, mely valódi látványosságnak számít. Patric Blanc feltalált egy speciális eljárást, amely lehetővé teszi egy lélegző épület létrehozását.

A Quai Branly Múzeum teljes falfelülete növényekkel van borítva, létrehozva ezáltal egy óriási függőleges kertet a város szívében, az Eiffel torony közelében. A burjánzó cserjék és füvek sokasága egészen elképesztő látványt nyújt a járókelőknek, a mellette húzódó hatalmas üvegfal pedig valami egészen misztikus, csoda jellegű érzéssel járja át az ember szívét. Már az is hatalmas élmény, ha az ember csak elsétál az épület, vagy inkább függőleges kert mellett, hiszen a betont taposva is olyan érzésünk van, mintha az őserdőben járnánk. Elképesztő zöldfal és csodálatos kivitelezés!

A zöldfal nem csak dekoratív, de számos előnnyel is bír. Egyrészt javítja a levegő minőségét, elősegíti az állapotmegóvást, másrészt pedig megóvja az épületet az amortizációtól.

  

A francia származású Patric Blanc világszerte telepít hasonló jellegű zöldfalakat. A megtiszteltetésben részesült már New York, Miami, San Francisco, Los Angeles, Hong Kong, és még sorolhatnánk. A környezettudatos építészet a városok összképén is elképesztően sokat javít, a zöldfalak jelenléte pedig minden járókelő napját beragyogja. 
Kulcsszavak: