zöldfal Zöldfal Blog » Függőleges erdővé alakított toronyházak Milánóba

Feltölve : 2014-11-21
Szerző : zöldfalkert

A Bosco Verticale a világ első „függőleges erdeje”, melyet Olaszországban jött létre. Az olasz származású építész, Stefano Boeri Architetti célja nem más, mint a növényvilág és a modern városi környezet egyesítése, melyet két újépítésű, a város fölé emelkedő torony létrehozásával valósított meg Milánóban.

A projekt komoly szerepet kapott a városi biodiverzitásban és a környezet regenerálásában egyaránt. Ezek az egyenként 27 emelettel rendelkező épületek közel egy hektárnyi erdőnek adnak városi otthont, és több mint 900 fának (többnyire bükk és fanyarka fajtáknak), csaknem 5000 bokornak, illetve 10.000 talajtakaró növénynek szolgálnak táptalajául. Az ég felé ágaskodó erdő a város újjászületését, a világ zöldebbé tételét hivatottak jelképezni.

A Bosco Verticale jelentősen csökkenti az olasz város légszennyezését, a dús növényzet ugyanis friss oxigént termel. Természetesen mindehhez egy komoly öntözőrendszer létrehozása és energia-önellátás kialakítása volt szükséges, melyet napkollektorok által biztosítanak. A zöldfal jelleggel beborított épületnek nem csak széndioxid elnyelő és oxigéntermelő szerepe van, a növényzet ugyanis védi a tornyokat a környezeti hatásokkal szemben is.

A Bosco Verticale felépítéséhez körülbelül 20 milliárd forintnyi összegre volt szükség, ám ebből mindössze 5%-ot tesz ki a fák telepítési költsége, mely valljuk be, hogy a teljes összeghez képest igen elenyésző.

Az erdős toronyházak lakókomplexuma idén elnyerte a Nemzetközi Magasház Díjat is, melyet a szakmai zsűri Frankfurtban teljesen egyhangúlag szavazott meg az építészet és a természet szimbiózisát jelképező épületeknek. A Nemzetközi Magasház Díj 2004 óta kétévente kerül kihirdetésre Frankfurtban a Német Építészeti Múzeum és a DekaBank által, mindössze 50.000 euró díjazással.  
Kulcsszavak: