zöldfal Zöldfal Blog » Energiatakarékosság a zöldfalak segítségével

Feltölve : 2014-12-01
Szerző : zöldfalkert

A saját háztartást vezetők pontosan tudják, milyen fontos szerepe is van otthonunk hőszigetelésének. Amennyiben nyílászáróink nem zárulnak megfelelően, vagy a falon át jön be a hideg, a fűtésszámla a hidegebb, táli időszakokban igencsak megugorhat. Ugyan ez igaz a nyári melegre is: nem mindegy, hogy a hőségtől kókadozva próbáljuk-e meg túlélni a napokat, vagy kellemes hőmérsékletű szobában hűsölhetünk. Ebben az esetben első körben a legtöbbeknek a légkondicionáló berendezés jut eszébe, ám van ennél jóval költséghatékonyabb módszer is.

Bizonyára mindenki tapasztalta már a nyári kánikula közepette, hogy milyen kellemes érzés egy lugas alatt ücsörögve elfogyasztani egy hűsítő italt. Ez bizony nem véletlen, és itt kap fontos szerepet a zöldfalak telepítése is. Amennyiben ugyanis a házak, épületek falait függőleges kert borítja, a hőszigetelés minősége egyből rengeteget javul.  A zöldfal ugyanis remekül szuperál a hőszabályozás terén, sőt, még a hangot is képes szűrni, ezáltal egy kellemes légkört és csendes környezetet alakíthatunk ki magunk körül, mindezt természetes zöld övezetben.

A környezettudatos életmód bevezetésével rengeteget spórolhatunk mind a téli, mind a nyári időszakban. A növényzet, a zöldfal ugyanis egyfajta természetes légkondicionálóként is működhet, menedéket nyújtva számunkra a nyári hőség ellen. Télen pedig nem kell attól tartanunk, hogy a hideg, huzatos szobában ücsörögve még jobban megfázunk, mint odakint, a függőleges kert ugyanis védelmezi a falak állagát.  Mindemellett szellőztetés során a beáramló friss levegő szállópor jelentős részét is képesek a zöldfal növényei hatékonyan lekötni, a levegő minőségét pedig javítani.
Kulcsszavak: