zöldfal Zöldfal Blog » 11 lélegzetelállító zöldfal

Feltölve : 2012-04-23
Szerző : zöldfalkert

A zöldfal ötlete mindenféle látképet varázslatossá tesz, de igazából nem több, mint egy fal teljesen beborítva növényzettel. Hogy zöldfelületet hozzunk létre, vagy elő-növényzetre vagy szövet panelekre, műanyag tartályokra, esetleg geotextíliákra van szükség, valamint öntözőrendszerre és a növényzet falhoz vagy tartószerkezethez való rögzítésére.
Ebben a formában a városi kertészkedésre gyakran, mint művészeti ágra tekintenek, ez az épületek és városok díszítésének kedvelt módja, hogy a városokat még élvezhetőbb, egészségesebb és zöldebb helyekké varázsolják.

1. Musee du Quai Branly [Párizs]


Az egyik legkedveltebb, falon élő függőleges kert-ek egyike, a Párizsban található Musee du Quai Branly. Patrick Blanc készítette, a föggőleges kertrendszerek atyja. Ez az zöldfal egyszerűen lenyűgöző. Az ilyen típusú falikertek nem csak az épületek megjelenését, de a levegő minőséget is javítja, és alacsonyabb energia felhasználást eredményez.

2. Sky farm [Torontó]


Ez a 714 láb magas szerkezet Kanadában, Torontó belvárosában kíváló példa arra, hogy a zöldfalak legalább annyira jövedelmezők is lehetnek, mint amilyen szépek. Az 58 emeletes épület csak 1,32 hektárt követel, és mégis 8 millió négyzetláb mezőgazdasági területtel rendelkezik, a farm függőleges kialakításának következtében. Úgy hírlik a növények hozama 23 millió dolláros bevételt termel évente.

3. CaixaForum Museum [Madrid]


Egy másik : a CaixaForum, nagyrészt ennek az alkotásnak köszönhetően vált népszerű, turisztikai látványossággá. Hozzávetőleg 15.000. darab, 250 különböző fajtájú növénnyel lett beborítva ez a 24 méter magas fal. A régi épület mellé elhelyezett, vibráló falikert teszi ezt egy igazán látványos és emlékezetes építménnyé.

4. Vancouver Aquarium [Vancouver]


Ez a díjnyertes zöldfal az utcai zajok tompítására, és annak bizonyítására jött létre, hogy az épületek és az ökológia igenis összeegyeztethető, mitöbb ezáltal a városok képesek zöldebbé válni. Az 500 négyzetlábon borított fal vastag, moduláris panelekkel és horganyzott acél kerettel van alátámaszva, így a növények cseréje is jóval költséghatékonyabb.


5. Marche Les Halles [Avignon]


Még egy mesés zöldfal :  a konstrukció szemlélteti, hogy a városi függőleges kertek nem csak ökológiai előnyekkel bírnak, de bizonyosan magasszintű művészi alkotások is. A  zseniális tervezés következtében nincs szükség talajra, a növények gondos megválogatásnak köszönhetően pedig minimálisra csökkentették a karbantartási munkákat.

6. Qantas First Lounge [Sydney, Nemzetközi Repülőtér]


Az utazás még a nyaralás alatt is stresszes lehet. A repülőterek forgalmas, zajos helyek és a járatokra való várakozás bizony unalmas dolog tud lenni, néha pedig meglehetősen idegesítő. De nem akkor, ha egy vagy a néhány szerencsés közül, akik a sidneyi reptéren a Qantas First Lounge-ban várakoznak. Itt minden tökéletesen megtervezett, zöldfal jelenléte szinte automatikusan megnyugtatja az embert. Egyszerű, dekoratív és nagyszerű. Ez határozottan az egyik legjobb az eddigi elképzelések közül.

7. Parabienta [Japán]


Ez a környezetbarát zöldfal két japán cég, a Shimizu és a Minoru Industries közreműködésének eredménye. Azt mondják, viszonylag olcsó volt létrehozni és fenntartása sem jár különösebb költségekkel. Az zöldfelület jelentős mértékben járul hozzá az épület hűtéséhez, ezáltal csökkentve annak energiaigényét.

8. Siam Paragon Bevásárlóközpont [Bangkok]


A Siam Paragon Bevásárlóközpont tényleg unalmasan festene, ha nem lenne a pláza belsejében egy stratégiai szempontból remekül elhelyezett függőleges kert. Nyugodt légkört teremt, emellett színekkel járul hozzá az így már lélegzetelállító szerkezethez. Ez nagyszerű példa arra, hogy hogyan hozzunk létre belső kerteket. Remek alternatívát nyújtva a beltéri parkok kiváltására, miközben megnyerővé válhat a kezdetben ötlettelen belsőtér.

9. Rica Talk Hotel [Stockholm]


A Rica Talk Hotel étterme botanikai oázissá alakult egy  tájépítész keze alatt.
A 82 négyzetméteres tér kitöltésére, mintegy 100 különbőző fajtájú növény 3000 példányát használta fel. A hatás egy hangulatos, természetszerű környezet. Egy igazán egyedi étterem született.

10. Oulu Bar & Eco-Lounge [Williamsburg]


Brooklyn első zöldfalaként emlegetik. Az Oulu Bar & Eco-Lounge biztosan felkelti a figyelmet hatalmas, kültéri zöldfelületével. Az ETL nevű társaság álltal tervezett, és a Green Living Technologies által kivitelezett lenyűgöző függőleges kert az épület teljes első homlokzatát lefedi, gyönyörű kontrasztot adva a fa ajtónak és ablakkeretnek. Az egész épület elegáns kinézete bizonyítja, hogy zöldnek lenni igenis sikkes.

11. Changi Repülőtér


A képek nem igen tudják átadni a hangulatot. Példátlan élmény, megérkezni az épületbe, mialatt figyelmesen lépkedsz befelé.

 

 

Köszönjük szépen, hogy végigolvasta ezt a bejegyzést. További képek megteklinthetőek galériánkban : http://zoldfalkert.hu/kepek
Kulcsszavak: