zöldfal Akusztika

vertical garden budapest


Volt már önnel úgy, hogy egy nagy szobában, ami tele volt emberekkel beszélgetett, és közben úgy érezte, hogy ordibálnia kell, hogy a másik értse amit mond? Érezte már, hogy túl nagy a zaj és amikor elhagyja a szobát cseng a füle? Ez a visszhangnak kösznhető, miáltal minden ember hangja vagy a zene visszahallatszik a falakról, a plafonról, a parkettáról és más tárgyakról a szobában.

 

lakberendezés ötletek


Tanulmányok kimutatták, hogy a növények levelei tompítják a visszajövő hangokat, kis mennyiségben megtörik és elnyelik az akusztikus energiákat. A zajszintcsökkenés egyenesen arányos a szobában jelenlévő növények számával. A zöldfalak igen nagy számban tartalmaznak növényeket, melyek jelentősen javíthatják a szoba akusztikáját. Esetenként előfurdul, hogy csak azért használnak növényeket, hogy az épület akusztikáját javítsák vele. Németországban épült egy zöld koncertterem, ami rengeteg növényt foglalt magába. A növények nagy sűrűsége olyan jó akusztikai minőséget eredményezett, hogy a German Broadcasting Station (az egyik német adóállomás) odaköltözött hogy kihasználja a termet. 

 

 

zöldfalak hanghatások

Növényeket és fákat már évek óta használnak akadályokként a közlekedési és egyéb városi zajszennyezés kiszűrésére. Az épületeken lévő kültéri zöldfalak ugyanezt teszik. Csökkentik a zajokat, illetve a rezgések és a hangok terjedését. Ezenkívül segítenek elnyelni a visszhangot és lejjebb vinni a modern városok zajszennyezési szintjét.

 

Zöldfalak, szobakertek előnyei - Összefoglalás