zöldfal A beltéri levegő minősége

zöldfalak és a környezet

Jelenleg egy olyan világban élünk, ahol kevés az ember által érintetlen terület. A szennyezés eléri bolygónk legtávolabbi szegleteit is. Ez szinte elég ahhoz, hogy néha azt érezzük, el akarunk bújni. Azonban ez nem a legjobb ötlet, mert a modern tudományos kutatások kimutatták, hogy beltereink tízszer szennyezettebbek lehetnek, mint a külső környezet. Ez az úgynevezett “beteg ház szindróma”.
 
Egy átlagember ideje 90%-át zárt térben tölti. Folyamatosan ki vagyunk téve a beltéri levegő szennyezettségének, ami olyan mérgező gázokat foglal magába, mint a formaldehid, az illékony szerves vegyületek, triklór-etilén, szén-monoxid, benzol, toluol, xilol és még számtalan mást. A jó hír, hogy minden növény levegőt vesz fel és megtisztítja azt a szennyeződésektől. Egyes trópusi fajok hatékonyabbak is e téren, mint mások. A Zöldfalkert csapatánál  több száz növény áll rendelkezésünkre. Mi mindig meggyőződünk arról, hogy zöldfalaink bőségesen tartalmazzanak olyan növényeket, melyek a legmegfelelőbbek a levegő minőségének javítására. Egyes cserepes növények eltávolítják például a levegőben lévő mérgek egy részét. Egy zöldfal több mint ezer növényt tartalmazhat, melyek mindegyike megszűri a szennyeződéseket, továbbá oxigénben gazdag levegőt állít elő. Ha úgy döntene, hogy ennyi növényt szeretne cserépben tartani, akkor kitöltenék az egész házat. Az alábbiakban még több információt talál a beltéri levegő gyakori méreganyagairól és arról, hogy hogyan segíthetnek az ellenük való védekezésben a zöldfalak.
 
A formaldehid (CH2O)
megtalálható az egyes bútorokban, tapétákban, kartonokban és az arctörlőkben. Felhasználják még műanyagokban, festékekben, lakkokban, mosogatógép folyadékokban, öblítőkben és kozmetikumokban, például a körömlakkokban. Olyan természetes forrásokból is bejut a beltereinkbe, mint az erdőtüzek, illetve egyes emberi tevékenységek következtében. A cigaretta, a benzin és a fa égése során is formaldehid keletkezik. Mivel ilyen gyakran előfordul az egyes termékekben és ennyire elterjedt a környezetben belélegezhető gáz formájában, gyakorlatilag minden otthonban megtalálható. A vizsgálatok arra utalnak, hogy azoknál az embereknél akik hosszú távon ki vannak téve egy alacsony formaldehid szintnek, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek asztmához hasonló tünetek, például köhögés és zihálás. A nagyobb mennyiségű formaldehid pedig közismerten rákot okoz az orrüregben.
 
VOC,
avagy az illékony szerves vegyületek. Megtalálhatók minden kőolajszármazékban, de sok egyéb forrásuk is van, például a padló ragasztók (amit szőnyegeknél és keményfánál használnak), festékek, bútorok, falak, elektromos berendezések, dohányfüst, háztartási tisztítószerek, sőt a légfrissítők is. A fő ok, amiért aggódnunk kell a  VOC miatt, hogy ezek az elsőként megjelenő anyagok a talajmenti ózon és a légkörben lévő por kialakulásánál, melyek a fő alkotóelemei a szmognak. A szmog egészségre káros hatásai jól ismertek.

vertical garden és a levegő minősége

Triklóretilén (TCE)
egy gyakori beltéri szennyezőanyag, ami festékekből, ragasztókból, növényvédő szerekből és vegytisztításkor szabadul fel, de tintasugaras nyomtatókban, másolókban és faxokban is megtalálható. Rövid időn át tartó belégzése esetén is már irritálja az orrot és levertséget okoz, mindezt a központi idegrendszeren keresztül hatva. Magasabb koncentrációban zsibbadást, arcfájást, látásromlást, esztméletvesztést, szabálytalan szívverést vagy akár halált is okozhat.
 
A szén-monoxid (CO)
egy veszélyes gáz, melyet főként a nyílt tüzek, gáztűzhelyek és a fűtőtestek állítanak elő. Továbbá nagy koncentrációban megtalálható a cigarettafüstben és a kipufogógázban. Alacsony koncentrációban szédülést és fejfájást okoz, nagyobb mennyiségben viszont halálhoz vezet, mert a szén-monoxid megakadályozza, hogy a szervezet oxigént juttasson a sejtekhez.
 

green wall

Benzol (C6H6), toluol (C7H8) és xilol (C8H10)
Megtalálhatók minden olyan anyag gőzeiben, mint a benzin, az olajok, a festékek, a tinták, a ragasztók, a műanyagok és a radírok, ahol oldószerként használják ezeket. Ez a három anyag jelen van a mosóporokban, robbanóanyagokban, habokban és a színezékekben is. Irritálják a szemet és a bőrt, közismert rákkeltők és összefüggésbe hozhatóak a leukémiával.
 

green wall és a levegőminőség

A Környezetvédelmi Ügynökség szerint az épületekben élő és dolgozó emberek a különféle mesterséges termékek hatására több mint 300 féle szennyezőanyagot lélegeznek be minden nap. Ez aggodalomra adhat okot, mert azt feltételezik, hogy a különféle vegyszerek keveredésének több száz mérgező hatása összeadódik és komolyabb egészségügyi veszélyeket hordoz.
 
Hogyan segíthet a zöldfal?
De hogyan is kapcsolódnak mindehhez a zöldfalak, teheti fel a kérdést. Nos, a NASA által végzett kutatások bizonyítják, hogy a növények képesek a beltéri levegőt megtisztítani azoktól a mérgező vegyületektől, melyek gyakran előfordulnak a modern épületekben.
 
Dr. William Wolverton, a NASA vezető kutatója tanulmányozta az űrállomások levegőjének minőségét és kijelentette, hogy az olyan vegyianyagok, mint például a formaldehid és a szén-monoxid eltávolíthatóak a belterek környezetéből, ehhez elég otthagyni egy növényt.
A VOC-t, TCE-t, benzolt, toluolt, xilolt és még számos egyéb méreganyagot eltávolíthatnak a növények gyökerei (vagy a környékén élő mikroorganizmusok, amelyek lebontják és elnyelik ezeket a mérgezőanyagokat).

Az alábbi táblázat tartalmazza a belterekben általánosan megtalálható mérgezőanyagok listáját, és néhány példát a zöldfalak növenyeire, melyek a leghatékonyabban nyelik el és ártalmatlanítják ezeket.

 

Gyakori beltéri mérgezőanyagok A zöld fal növényei amik a legjobbak az egyes mérgezőanyagok eltávolításában
Formaldehid (CH2O) Béke liliom (Spathiphyllum sp.)
Boszton páfrány (Nephrolepis exaltata "Bostoniensis ')
Angol borostyán (Hedera helix)
Szén-monoxid (CO) Zöldike (Chlorophytum comosum)
Sárkányfa (Dracaena deremensis ‘Janet Craig’')
Fikusz
Illékony szerves vegyületek (VOC) Szobai futóka (Scindapsus aures)
Ördög borostyán (Epipremnum aureum)
Filodendron
Triklóretilén (TCE) Anyós nyelve (Sansevieria trifasciata "laurentii")
Krizantém (Chrysantheium morifolium)
Sáfrányfa
Benzol (C6H6) / Toluol (C7H8) / Xilol (C8H10) Kimberly királynő páfránya (Nephrolepis obliterata)
Orchidea (Phalenopsis sp.)
Buzogányvirág
Mérgező vegyi anyagok és a trópusi növények, melyek a leghatékonyabbak kiszűrésükben. Dr. B.C. Wolverton - Hogyan állítsunk elő friss levegőt (1996) című könyvéből.
A fotoszintézis folyamata közben a növények szén-dioxidot (CO) vesznek fel és oxigént (O2) állítanak elő. Az oxigén szint növekedése segít éberebbnek, élénkebbnek maradni.


A zöldfalak másik nagy előnye, hogy rengeteg helyet spórolnak. Ha ugyanannyi növényt cserepes formában a padlón tárolunk, akkor ez valószínűleg kitölti az egész házat. Tehát előnyös, mert a levegő megszűrésével jelentős mennyiségű oxigénhez jutunk miközben sokkal kevesebb alapterületet veszítünk.

 

Zöldfalak, szobakertek előnyei - Összefoglalás